Blížila se oslava jednoho ze členů a tak bylo na čase ochutnat nějakou novinku. Po krátkém přemýšlení jsme se rozhodli ochutnat novinku Hradní 12°. Po předchozí výborné zkušenosti s Hradní 11° jsme se rozhodli objednat sud dvanáctky. S heslem „Žádné troškaření“ jsme vzali rovnou 50l KEG. Velice nás potěšila ochota prodávajících doručit nám sud přímo k nám domů. Po krátkém rozhovoru při předávání sudu jsme zjistili další informace o tomto pivu. Sud jsme nechali náležitě nachladit při venkovní teplotě kolem 0°C po dobu 24 hodin, aby pípa neměla tolik práce při dochlazování. Nápad to byl dobrý, neboť pivo teklo plným proudem a nebránilo nám to tedy během chvilky „ochutnat“ několik kousků za sebou v domácích podmínkách. Překvapila nás krásně plná barva. Vypadá to na přídavek karamelového sladu, neboť standardní dvanáctka bývá o trochu světlejší. Vůni piva není co vytknout. Je cítit po kvasinkách, i když bohužel se jedná o pasterizovanou várku, ale je také cítit bylinná vůně chmelu. Při prvním polknutí vás překvapí hutná chuť piva. Chmelení je věc názoru jednotlivce. Osobně jsme jej shledali nachmeleným tak akorát. Osobně nemám rád příliš chmelená piva a také nesnáším ta slavná europiva, která chmel viděla jen z korby náklaďáku, vezoucí je rovnou do ciziny. Chmelu je u tohoto piva dostatek, ale nikoliv přebytek. Přemýšleli jsme o naražení sudu na vzduch, abychom si jej opravdu vychutnali. Nakonec jsme se rozhodli pro CO2. Sud jsme ochutnávali na narozeninové oslavě v úzkém kruhu a uvědomili jsme si, že pro 4 pivaře je přeci jen 100 piv nad síly. Díky tomu jsme jej mohli ochutnat i po několika dnech a pivo neztratilo ani na vzhledu, ani na chuti. Další faktor je ten, že většina restaurací dnes používá pouze CO2, resp. Biogon a jiné směsi. Na čistý vzduch z kompresoru narazíte už málokdy. Proto je objektivní i pro ochutnávku doma se co nejvíce přiblížit k tomu, jak jej můžete ochutnat jinde. Chebské pivo se v dnešní době vyrábí v německém Waldsassenu. Musíme uznat, že se nejedná o nějaký „německý patok“, ale o kvalitní výrobek česko-německé spolupráce pivařů. Určitě toto pivo doporučujeme dále a byly bychom rádi, kdyby se naše místní piva objevovala více ve zdejších restauracích, než ono nejmenované světložluté europivo, které můžete ochutnat na každém rohu.